Dermatologie

Wat is een dermatoloog? Wat is Dermatologie?

Een dermatoloog is de medische expert die u moet raadplegen als u een groot probleem heeft met uw huid. Dermatologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van ziekten van de huid, haar en nagels. Een dermatologist Plano kan u helpen als u problemen heeft met u huid of een huidaandoening heeft.

Een definitie kan als volgt worden opgesteld:

Dermatologie omvat, maar is niet beperkt onderzoek en diagnose van aandoeningen, ziekten, kanker, cosmetisch uiterlijk en veroudering van de huid, vet, haar, nagels en mondelinge en genitale membranen, door onderzoeken en operaties van, dermatohistopathologie, dermatologische chirurgie en dermatologische cosmetische chirurgie, immunotherapie, fototherapie, lasertherapie, radiotherapie en fotodynamische therapie.

Hoeveel mensen krijgen huidziektes?

De huid is het grootste en meest zichtbare orgaan van het lichaam. Het weerspiegelt de gezondheid van het lichaam en fungeert als een barrière tegen verwondingen en bacteriën. Helaas heeft bijna iedereen wel eens een soort van huidziekte gehad – baby’s, kinderen, tieners, volwassenen en ouderen. Een op de zes van alle bezoeken aan de huisarts betreft een huidprobleem.

Wat zijn de meest voorkomende huidaandoeningen?

Voorkomende huidziekten omvatten
Huidkanker
Wratten
Schimmelinfecties
Dermatitis
Psoriasis
Acne
Hand dermatitis, (als gevolg van extern contact met schoonmaakmiddelen en huishoudelijke chemicaliën, treft vooral vrouwen met jonge gezinnen)
Eén op de zes de kinderen ontwikkelen atopisch eczeem
Een op de vijf mensen heeft wel eens last gehad van een koortslip (herpes simplex).

Wat doen dermatologen?

Getrainde dermatologen overzien meestal een combinatie van verschillende activiteiten – contact met patiënten in openbare ziekenhuizen, klinieken en /of in particuliere praktijken, werk als adviseurs aan andere specialisten, onderwijs, en doen daarnaast vaak ook klinisch of fundamenteel onderzoek.
Dermatologen moet een expertise hebben in basiswetenschappen zoals microbiologie, pathologie, biochemie, fysica, fysiologie, en endocrinologie. Ze moeten alle andere medische specialismen kennen vanwege hun werk als consultant en omdat huidziekten vaak geassocieerd worden met interne omstandigheden, en dus ziekten/aandoeningen.
Dermatologen voeren in vele situaties huidchirurgie uit:
Om te voorkomen of het vroegtijdig bestrijden van ziektes, zoals het verwijderen van huidkanker.
Om het uiterlijk van de huid aan te passen door het verwijderen van gezwellen, verkleuringen, of schade veroorzaakt door veroudering, zonlicht of ziekte te verbeteren.
Om een definitieve diagnose (biopsie) vast te stellen.